20 kwietnia 2013

Tarta brokułowa z kurczakiem i serem pleśniowym

Zdarzało mi się, dawnymi czasy, zaglądać często do Chimery (restauracja w Krakowie) i tam właśnie, moim obowiązkowym punktem zawsze była tarta brokułowa. Teraz na mieście jem znacznie rzadziej, dlatego też bardzo chciałam właśnie to danie przygotować w swojej kuchni. Długo brakowało mi odpowiedniego naczynia, ale przy okazji Świąt Wielkanocnych, kwestia ta przestała być problemem... na drodze do brokułowego szczęścia stał jeszcze tylko Małż. Tak tak... na hasło "tarta brokułowa" słyszałam ostre, NIE! Nie będę tego jadł, ja nie lubię, to nie jest danie obiadowe etc. Nie pozostawało mi nic innego, jak zaczekać na odpowiedni moment. Kilka dni temu, weszliśmy z Małżem, delikatnie rzecz ujmując, w dość mocny dyskurs, a że zdania mieliśmy odmienne, to wynikł z tego malutki konflikt. I tak wracając z pracy, w czasie zakupów, uznałam, że tak... ja robię zakupy, ja gotuję, będzie tarta i zdanie Małża, delikatnie rzecz  ujmując, mam w głębokim poważaniu. Jak uznałam, tak zrobiłam, Małż oczywiście zachwycony nie był i w ramach protestu tarty w ogóle nie tknął. Dopiero dnia następnego, kiedy nasz mały konflikt odszedł już w niepamięć, dał się namówić na spróbowanie mojego "dzieła" i oczywiście, jak zwykle bardzo mu ono zasmakowało. Ba, tak bardzo, że dzisiaj poprosił abym zrobiła ją ponownie.


Składniki:

  • kruche ciasto (można wziąć je z tego przepisu lub po prostu kupić w sklepie gotowe)
  • jedna, duża pierś z kurczaka (ok 400g)
  • jeden brokuł (500g)
  • pomidorki koktajlowe
  • ser pleśniowy lazur blue
  • tarty ser parmezan
  • tarty ser gouda (ok 15 dkg)
  • 3 jaka
  • 1 jogurt naturalny (małe opakowanie lub pół dużego)
  • kostka rosołowa Knorr - pietruszka z lubczykiem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuła wkładamy do garnka z wodą, solimy i nastawiamy na gaz. W tym czasie, kroimy kurczaka na drobne kawałki, kostkę knorr rozcieramy z łyżką oliwy i dokładnie nacieramy tym kawałeczki mięsa. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i obsmażamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę, nakłuwamy widelcem i na 10 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Do miseczki wlewamy jogurt, wsypujemy tartą goudę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem intensywnie mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą masę. Przypieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, nakładamy odcedzone z wody, ugotowane brokuły, przysmażonego kurczaka, rozkruszony ser pleśniowy, połówki pomidorków koktajlowych i wszystko zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartę tartym parmezanem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz