
Składniki:
- kruche ciasto (można wziąć je z tego przepisu lub po prostu kupić w sklepie gotowe)
- jedna, duża pierś z kurczaka (ok 400g)
- jeden brokuł (500g)
- pomidorki koktajlowe
- ser pleśniowy lazur blue
- tarty ser parmezan
- tarty ser gouda (ok 15 dkg)
- 3 jaka
- 1 jogurt naturalny (małe opakowanie lub pół dużego)
- kostka rosołowa Knorr - pietruszka z lubczykiem
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuła wkładamy do garnka z wodą, solimy i nastawiamy na gaz. W tym czasie, kroimy kurczaka na drobne kawałki, kostkę knorr rozcieramy z łyżką oliwy i dokładnie nacieramy tym kawałeczki mięsa. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i obsmażamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę, nakłuwamy widelcem i na 10 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Do miseczki wlewamy jogurt, wsypujemy tartą goudę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem intensywnie mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą masę. Przypieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, nakładamy odcedzone z wody, ugotowane brokuły, przysmażonego kurczaka, rozkruszony ser pleśniowy, połówki pomidorków koktajlowych i wszystko zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartę tartym parmezanem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz