
Składniki:
Ciasto
- 5 jajek
- 200 dkg cukru pudru
- 250 dkg mąki pszennej
- 120 dkg mąki ziemniaczanej
- 250 dkg masła
- 3 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 250 dkg cukru pudru
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- kilka listów świeżej mięty
Sposób wykonania:
Ciasto:
Na początek polecam rozpuścić sobie masło i pozostawić do wystygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy te pierwsze. Dodajemy żółtka i cukier, mieszamy na gładką masę. Ścieramy skórkę z jednej cytryny i mieszamy razem z mąkami i proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodajemy do masy wymieszane składniki sypkie. Na koniec wlewamy masło i wyciskamy sok z cytryn (uważając żeby nam nie wleciały pestki). Wszystko mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą (jakoś nie mogę się przemóc do papieru) formy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ciasto na 50 minut.
Polewa:
Do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy sok. Mikserem ucieramy masę, tak aby była gładka. Polewamy nią babkę i na samej górze układamy liście mięty. Smacznego :D
P.S. Używałam do pieczenia grubej, szklanej formy i jeśli też taką macie, to ustawcie piekarnik na 150 stopni i pieczcie przez 1h i 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz