
Składniki:
- bulion z królika
- mrożony szpinak w liściach
- 1 marchewka
- 1 młody ziemniak
- 1 pietruszka
- 1/2 dużej cebul
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- czerwona papryka (ostra)
- zioła dalmatyńskie
- suszona pietruszka
- kilka ziarenek papryki jalapeno
Sposób wykonania:
Do bulionu z królika dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, pietruszkę i ziemniaka, dopełniamy garnek wodą, tak aby wszystkie warzywa były przykryte i doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy ogień i pozwalamy zupie trochę "popykać". W tym czasie na rozgrzaną patelnię wyciskamy 3 ząbki czosnku, dorzucamy mrożony szpinak w liściach i podgrzewamy. Kiedy szpinak jest już gotowy, solimy go i przerzucamy do garnka z zupą. Ponownie czekamy aż się zagotuje, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami. Zupa wychodzi dość gęsta i treściwa, ale ja do niej dodałam jeszcze tosty francuskie, które ułożyłam na dnie talerza. Smacznego :)
P.S. Oczywiście została nam porcja zupy na drugi dzień. Niestety zabrakło już jajek, więc nie mogłam zrobić tostów francuskich, dlatego do zupy dodałam trochę pokruszonego sera Lazur Blue (mówiłam, że zawsze go mam w lodówce) i powiem wam, że to był jeden z moich najlepszych pomysłów.
P.S. Oczywiście została nam porcja zupy na drugi dzień. Niestety zabrakło już jajek, więc nie mogłam zrobić tostów francuskich, dlatego do zupy dodałam trochę pokruszonego sera Lazur Blue (mówiłam, że zawsze go mam w lodówce) i powiem wam, że to był jeden z moich najlepszych pomysłów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz