Tosty to zawsze dobry pomysł na śniadanie, są pożywne i co najważniejsze, bardzo smaczne. Nieczęsto robię tosty francuskie, raczej ograniczam się do użycia tostera, dzisiaj jednak postanowiłam odrobinę zaszaleć, poza tym tosty francuskie to najlepszy sposób na lekko już czerstwe pieczywo.
Składniki:
Tosty:
- 2 kromki lekko czerstwego chleba (nie musi to być chleb tostowy)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- zioła prowansalskie (tak, to moja ulubiona przyprawa)
Twarożek:
- ok 400 g sera białego
- dwa pęczki szczypiorku (ja wzięłam od cebuli dymki)
- grecki jogurt naturalny (gesty)
- sól
Sposób wykonania:
Tosty:
Na głęboki talerz rozbijamy jajko, dolewamy do niego mleko, dosypujemy sól, pieprz oraz przyprawy (to oczywiście można modyfikować wedle gustu). Kromki kroimy na pół i obtaczamy w jajku z mlekiem, warto zostawić kromkę na kilka sekund, tak aby bardziej nasiąkła, zwłaszcza jeżeli chleb jest czerstwy. Wrzucamy chleb na patelnię i obsmażamy. Takie tosty można jeść praktycznie ze wszystkim, przy wersji na słodko oczywiście nie dodajemy pieprzu ani ziół prowansalskich, można natomiast dodać cynamon lub wanilię.
Twarożek:
Na dzisiaj do tostów wybrałam twarożek, ponieważ moim zdaniem smaki komponują się idealnie. Bierzemy ser i w całości wrzucamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Szczypiorek siekamy i wrzucamy do sera, mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Na koniec dokładamy jogurt grecki, jego ilość to kwestia indywidualnych upodobań, ja daję prawię cały, ponieważ lubię tak twarożek jest wilgotny i gładko się smaruje po powierzchni kromki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz