11 stycznia 2013

Naleśniki nadziewane farszem ze szpinaku, kurczaka w lubczyku i sera feta, zapiekane w sosie beszamelowym

Szpinak bardzo często pojawia się na moim stole. Jest to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, ponieważ jego naturalny smak jest tak nijaki, że można z nim zrobić praktycznie wszystko. Po raz pierwszy połączyłam go z serem feta, mimo iż jest to bardzo popularny dodatek do szpinaku, ja jakoś się tego obawiałam. nie będąc pewną czy ciepła feta, to coś, czego chciałabym spróbować. Moje obawy okazały się kompletnie nieuzasadnione, farsz wyszedł po prostu bajecznie.

Składniki:

Farsz:
  • mrożony szpinak w liściach
  • 1 pierś z kurczaka
  • kostka sera feta
  • kostka Knorr rosół z kury z pietruszką i lubczykiem
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia
Naleśniki:
  • jedno jajko
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Sos beszamelowy:
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Farsz:
Kostkę Knorr rozcieramy w miseczce z odrobiną oliwy z oliwek i nacieramy nią pierś z kurczaka, a następnie opiekamy na patelni. Gotowe piersi z kurczaka ściągamy i odstawiamy na bok aby przestygły, a na rozgrzaną patelnię wrzucamy mrożony szpinak. Do podgrzanego szpinaku dodajemy dwa ząbki czosnku i przez chwilę dusimy. Kiedy szpinak jest już gotowy, dodajemy do niego 2 łyżki jogurtu naturalnego, rozdrobnioną wcześniej pierś z kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy wszystko na leciutkim gazie i odstawiamy na bok.

Naleśniki:
Mieszamy mikserem wszystkie składniki, następnie smażymy ok 8-10 naleśników.

Sos beszamelowy:
W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy do niego dwie łyżki mąki, mieszamy intensywnie aby zasmażka była gładka. Dolewamy mleko oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Cały czas mieszając, doprowadzamy sos do zgęstnienia.

Nadziewamy naleśniki i zwijamy w ruloniki, układamy w równym rządku we wcześniej wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym, na koniec, polewamy jeszcze ciepłym sosem beszamelowym. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni i wstawiamy na 20 minut. Smacznego :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz