Uwielbiam różnego rodzaju sałatki i mam ich w repertuarze bardzo dużo, co bynajmniej nie przeszkadza mi w komponowaniu nowych. Sałatki są dobre o każdej porze roku, czy też dnia, do tego są zdrowe i nie wiem jak innym, ale mi zawsze poprawiają humor. Można z sałatki stworzyć danie główne ale dla mnie służą one raczej jako dodatek do mięsa, świetna przystawka na grillu lub dodatek do tostów.
Składniki:
Sałatka:
- roszponka (ja kupuję gotową w Almie)
- 1 duży pomidor
- 1/2 dużego ogórka
- kukurydza z papryką (mała puszeczka Bonduelle)
- szczypiorek z cebuli dymki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- zioła prowansalskie
Sos balsamiczny:
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 3/4 oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Sos balsamiczny:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskani jednolitej masy.
Sałatka:
Roszponkę wrzucamy do miski, kroimy pomidora, ogórka oraz szczypiorek i wrzucamy do sałatki, odsączamy z zalewy kukurydzę z papryką i dodajemy do reszty składników. Dodajemy przyprawy (dosłownie po szczypcie), wszystko polewamy sosem balsamicznym i mieszamy. Smacznego :)
Uwagi:
Niewykorzystany sos balsamiczny przelewamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Sos ten dość długo może stać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz