13 stycznia 2013

Pikantny omlet z farszem

Omlet to ulubione śniadanie mojego Małża, najczęściej robię go na słodko, np z przepysznym dżemem porzeczkowym, robionym przez Mamę mojego ślubnego. Dzisiaj jednak, z racji tego, iż zostało mi jeszcze odrobinę farszu z naleśników, omlet zrobiłam na ostro. Małż był zachwycony. Omlet, podobnie jak makaron, czy też naleśniki, to bardzo wdzięczne danie, do którego praktycznie pasuje wszystko, czy to na słodko, czy to na ostro. Ba jak się zrobi dobre ciasto, to i saute smakuje całkiem dobrze.

Składniki:

Omlet:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka mleka
  • łyżka wody 
  • świeżo mielony pieprz 
  • chilli lub ostra czerwona papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól
Farsz:

Sposób wykonania farszu, można znaleźć w przepisie z naleśnikami.


Sposób wykonania:

Rozdzielamy białka od żółtek i ubijamy te pierwsze na puszystą piankę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, wodę, mleko oraz przypraw (to już wedle woli i gustu), wszystko ze sobą delikatnie mieszamy. Całą masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, a kiedy spód jest już gotowy (będzie bezproblemowo odchodził od dna patelni), przewracamy na drugą stronę. Kiedy omlet jest już prawie gotowy, nakładamy na niego farsz, tak aby się jeszcze zagrzał, przekładamy całość na talerz i składamy na pół. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz