16 stycznia 2013

Omlet na słodko z dżemem z czarnych pożeczek

Słowo się rzekło, kobyłka u płota... chyba jakoś tak leciało to stare przysłowie. Przy okazji pikantnego omletu, wspomniałam, że na naszym stole najczęściej gości jego słodka wersja. Dzieje się tak zapewne za sprawą fenomenalnego dżemu z czarnych pożeczek, domowego wyrobu Mamy mojego Małża.Oczywiście słodki omlet można podawać ze wszelkiego rodzaju dżemami, świeżymi owocami lub z tym, czego dusza zapragnie.












Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier z prawdziwą wanilią (może również być cukier wanilinowy)

Sposób wykonania:

Rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy te drugie na puszystą pianę (jeśli podniesiemy miskę do góry dnem, nic nam nie spływa, a piana pozostaje na miejscu, to znaczy, że białka są już dobrze ubite). Dodajemy żółtka, mąkę, wodę, mleko, szczyptę soli oraz trochę cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią, aby nadać masie słodki smak. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnię. Gotowy omlet smarujemy dżemem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz