
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki
- 1.5 litra wody
- bagietka
- tarty ser żółty (np. ementaler)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy, ale uważając aby się za bardzo nie zarumieniła. Dodajemy do cebuli dwie łyżki mąki i wszystko razem mieszamy. Po chwili, bardzo powoli do pa dolewamy wodę, mieszamy i gotujemy przez 20 minut. W czasie kiedy zupa będzie się nam powoli gotować, kroimy bagietę na kromki, smarujemy rozgniecionym czosnkiem (ja akurat miałam czosnkową bagietkę) i opiekamy na maśle na patelni. Kromki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, Gotową zupę przecieramy przez sito do naczynia z bagietkę. Wszystko posypujemy startym serem i wsadzamy na 5 do 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz