22 stycznia 2013

Zupa cebulowa

Chyba każdemu zdarzają się dni, gdzie wszystko idzie nie po naszej myśli i wszystko jest pod górkę. Ja dzisiaj właśnie tak miałam. Ciężki dzień zakończył się zupą cebulową, która jest zawsze dobra na chłodne i mroźne dni, na prawdę cudownie rozgrzewa. Ta wersja jest bardzo prosta i jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.










Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 1.5 litra wody
  • bagietka
  • tarty ser żółty (np. ementaler)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy, ale uważając aby się za bardzo nie zarumieniła. Dodajemy do cebuli dwie łyżki mąki i wszystko razem mieszamy. Po chwili, bardzo powoli do pa dolewamy wodę, mieszamy i gotujemy przez 20 minut. W czasie kiedy zupa będzie się nam powoli gotować, kroimy bagietę na kromki, smarujemy rozgniecionym czosnkiem (ja akurat miałam czosnkową bagietkę) i opiekamy na maśle na patelni. Kromki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, Gotową zupę przecieramy przez sito do naczynia z bagietkę. Wszystko posypujemy startym serem i wsadzamy na 5 do 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz